Centralno grijanje

Centralno grijanje Crna Gora, Podgorica

centralno-grijanje-generalno

Plaminženjering Podgorica Crna Gora - Centralno grijanje može biti parno ili toplovodno.Toplovodno grijanje je preuzelo primat u odnosu na parno grijanje, kada je riješen problem eliminacije vazduha iz toplovodnih instalacija i grijnih tijela.

Sistem funkcioniše na način što se voda zagrijava na jednom mjestu u kotlu (na struju, drva, briket, ugalj, pelet, lož ulje, mazut...) i dalje se transportuje putem čeličnog, bakarnog ili alupex toplovoda do grejnih tijela (radijatori, sušači, fan-coil uređaji), koja mogu biti na različitim udaljenostima. Promjeri cijevi zavise od veličine sistema grijanja i dužina instalacija, a njih propisuje odgovorno lice - projektant. Za objekte u izgradnji instalacija se može smjestiti u podlozi objekta što omogućava da se instalacija ne vidi kada se objekat završi da bi se maksimalno zadovoljila i estetika pored funkicionalnosti koja se podrazumijeva.

Ovaj tip instalacija treba da bude termički izolavan zbog značajnog smanjenja gubitaka toplote, a radi se u jednocijevnoj i dvocijevnoj izvedbi.

U završenim objektima radi se vidni dvocijevni sistem.

Kod dvocijevnog sistema topla voda dolazi do svakog grejnog tijela u istom trenutku, dok kod jednocijevnog sistema postoje grejni krugovi a u jednom grejnom krugu može biti više radijatora, tako da topla voda ide od jednog do drugog radijatora.